Coca-Cola dělá radost i v době propadů trhů

Investoři, kterým se staráme o majetek již delší dobu, si nemohli nevšimnout naší náklonosti ke značce Coca-Cola. Tím teď nemám na mysli lednici plnou červených plechovek. Mnohem důležitější pozici tato společnost zastává v našem akciovém portfoliu, kde se řadí mezi deset největších investic.

Investoři, kterým se staráme o majetek již delší dobu, si nemohli nevšimnout naší náklonosti ke značce Coca-Cola. Tím teď nemám na mysli lednici plnou červených plechovek, i když naše lednička v kuchyňce je jimi skutečně plná. Mnohem důležitější pozici tato společnost zastává v našem akciovém portfoliu, kde se řadí mezi deset největších investic. Proto by bylo dobré si opět připomenout důvody k zařazení do našeho fondového portfolia.

Na konci července Coca-Cola zveřejnila své hospodářské výsledky za letošní druhý kvartál. Ten byl ve znamení růstu tržeb na úroveň 11,3 miliard dolarů. Oproti předchozímu kvartálu došlo k nárůstu o osm procent a oproti loňskému druhému kvartálu tržby vzrostly o celkem dvanáct procent. Trochu smutnější pohled je na ziskovost společnosti. Provozní i čistá marže klesla ve srovnání s minulým kvartálem i tím před rokem. Zatímco se provozní marže v minulosti pohybovaly na úrovni přibližně 33 %, ta aktuální je na 29 %. U ziskové marže došlo k poklesu z 26 % na 17 %.

Cola-Trzby-QoQ

Cola-Marze-QoQ

Dlouhodobě se nám líbí u této akcie její dividendová marže. Ta v v tomto kvartále dosáhla úrovně 17 %. To v praxi znamená, že z každé láhve za třicet korun prodané v obchodě přijde akcionáři pět korun ve formě dividendy.

Jak si Coca-Cola stojí v prostředí padajících trhů?

Jak ukazuje níže přiložená tabulka výrobců nealkoholických nápojů, jejichž akcie lze koupit na americké burze, Coca-Cola má s firmou Monster nejlepší ziskovou marži. Stejně tak dominuje i v provozní marži. Průměrný poměr ceny za zisk v odvětví je 27,79. Coca-Cola má tento poměr nepatrně výše na úrovni 29,17, tedy dolar zisku u této společnosti je dražší než v průměru. Pokud se ale zaměříme například na dividendový výnos, ten u této akcie je 2,74 %, zatímco v odvětví se nachází na úrovni 2,50 %.

Odvětví výrobců nealkoholických nápojů obchodovaných v USA. Zdroj: Finviz.com

Odvětví výrobců nealkoholických nápojů obchodovaných v USA. Zdroj: Finviz.com

Od začátku letošního roku odepsal americký index S&P500 přibližně 14 %, stejně tak je v červených číslech drtivá většina akciových trhů. Nicméně odvětví výrobců nealkoholických nápojů se letos zatím dařilo, když zhodnocení jejich akcií bylo průměrně 4,51 %. O to větší nám udělalo radost držení akcií společnosti Coca-Cola, které vyrostly téměř dvojnásobně oproti odvětví a od letošního roku posílily až o 8,80 %. To nám pomohlo za první letošní polovinu roku navýšit majetek investorů o čtyři procenta.

Od začátku roku ztrácí americký index S&P500 přes 14 %. Naopak Coca-Cola posílila o 8,80 %. Zdroj: TradingView.com

Od začátku roku ztrácí americký index S&P500 přes 14 %. Naopak Coca-Cola posílila o 8,80 %. Zdroj: TradingView.com